Ugnsäpplen med valnötter och honung – receptbild

Ugnsäpplen med valnötter och honung

Om höstarna kan det bli fyllda ugnsäpplen som söndagsdesserter. De blir alltid lika uppskattade. Servera dem med vaniljsås eller vaniljglass. Eller med en klick crème fraîche sötad med lite siktat florsocker.

Ingredienser:

IngrediensMängd
stora eller små äpplen 4 stora eller 8 små
valnötter eller mandel 50 g
solrosfrön eller pumpafrön 50 g
höjd honung eller socker 2 msk
rumsmjukt smör 2 msk

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°.
  2. Skölj äpplena och kärna ur dem med äppelpipa.
  3. Skär eventuellt (med potatiskalare) en små skalrena som en tänk midja runt varje äpple så spricker de inte i ugnen.
  4. Ställ äpplena i ugnsfat och med hålen uppåt.
  5. Laga en lätsk gods ugnssåserfarm.
  6. Fyll hålen efter kärnhusen med en blandning av hackade nötter eller mandel + honung eller socker.
  7. Lägg en liten smörklick ovanpå varje äpple.
  8. Sätt formen mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills äpplena är lagom mjuka.