Torsk med ägg- och dillsås – receptbild

Torsk med ägg- och dillsås

Ett mycket trevligt recept på husmanskost med torsk, potatis, ägg, matlagningsgrädde och dill. Den underbara ägg- och dillsåsen har en härligt krämig konsistens och passar perfekt till den ugnsbakade torsken och matiga potatisen (som går att pressa för en lite mer festlig rätt). Enkelt och vardagsfestligt!

Ingredienser:

IngrediensMängd
torsk 600 g
fast potatis 900 g
ägg 2
smör eller margarin 2 msk
vetemjöl 3 msk
matlagningsgrädde 2 1/2 dl
vatten 2 1/2 dl
fiskbuljongtärning 1
dillsalt och vitpeppar 1/2 kruka

Gör så här

  1. Tina fisken.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Lägg äggen i kokande vatten och koka 9 minuter. Spola dem kalla i kallt vatten. Skala och hacka äggen.
  5. Smält matfettet i en kastrull. Strö över mjölet och låt fräsa 2 minuter under omrörning. Vispa ner grädde, vatten och buljongtärning. Koka upp under omrörning. Låt koka ca 5 minuter.
  6. Skär fisken i portionsbitar och lägg dem i en ugnssäker form. Krydda fisken med salt och peppar.
  7. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  8. Tillsätt ägget och hackad dill i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Servera fisken med ägg- och dillsås och kokt potatis.