Ponzustekt hjärtkål med svamp och sesamfrö – receptbild

Ponzustekt hjärtkål med svamp och sesamfrö

Den vackra hjärtkålen smakar ljuvligt när den steks ihop med shiitake och den lilla asiatiska namekosvampen. En enkel variant av ponzusås och rostade sesamfrön förstärker det asiatiska. Rätten passar fint som tillbehör till lax och kyckling eller som bufférätt.

Ingredienser:

IngrediensMängd
hjärtkål 250 g
gourmetsvamp (shiitake, ostronskivling, nameko) 150 g
schalottenlökar 2 st
citron, skal och saft 0.5 st
ponzusås japansk soja 2 msk
strösocker 1 msk
olja 2 msk
salt
svartpeppar
färsk gräslök 20 g
rostade sesamfrön 2 msk

Gör så här

  1. Ansa och skär kålen och svampen i mindre bitar.
  2. Skala och skär löken i skivor.
  3. Ponzudressing: Riv det yttersta skalet av citronen och spara till senare. Pressa ur saften. Rör ihop soja, citronsaft och socker till en dressing.
  4. Stek kålen i hälften av oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
  5. Lägg upp kålfräset på en tallrik och stek sedan svampen och löken i resten av oljan i stekpannan. Krydda med salt och peppar.
  6. Häll ner dressingen i stekpannan och dra av från värmen. Vänd ner kålen.
  7. Skär gräslöken tunt. Strö på gräslök, sesamfrön och citronskal och servera som tillbehör till t.ex. lax eller kyckling.