Pepparkakor att kavla – receptbild

Pepparkakor att kavla

Ett klassiskt recept på pepparkakor som kavlas ut tunt och gräddas gyllene knapriga. Låt degen vila i minst ett dygn för bästa resultat.

Ingredienser:

IngrediensMängd
ljus eller mörk sirap dl
brun farin eller strösocker dl
margarin eller smör 200 g
små ägg 2
stort ägg 1
bikarbonat tsk
vetemjöl 8–9 dl
nejlikor 1–2 tsk
kokta finhackade pomeransskal eller torkat pomeransskal 1 tsk eller ½ tsk

Gör så här

  1. Värm sirapen och häll den het över farinet eller strösockret och margarinet.
  2. Rör i massan då och då tills den kallnat.
  3. Rör ner ägg, nejlikor, pomeransskal och bikarbonatet blandat med 8 dl vetemjöl.
  4. Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
  5. Täck degen med litet mjöl och lägg sedan bakduk eller plast över bunken.
  6. Ställ degen svalt i minst ett dygn.
  7. Arbeta degen smidig på bakbord.
  8. Tillsätt eventuellt något mer mjöl.
  9. Kavla degen tunt, ca 2 mm.
  10. Ta ut kakor med önskat mått.
  11. Att kavla på kavelduk med kavelstrumpa om kavlen underlättar arbetet.
  12. Lägg kakorna på smord plåt.
  13. Grädda dem i ugn vid 175° i 8–10 min.
  14. Låt kakorna svalna på plåten.