Palak Paneer – receptbild

Palak Paneer

Palak Paneer är en indisk rätt med spenat och paneerost. Den är smakrik med en mängd kryddor och serveras gärna med ris, naanbröd och limeklyftor.

Ingredienser:

IngrediensMängd
paneer-ost 450 g
fryst bladspenat 250 g
rödlök 1 liten
gul lök 1 liten
vitlöksklyftor 5
lagerblad 3
gula senapsfrön 1/2 tsk
malen koriander 1 tsk
malen spiskummin 1 tsk
chilipulver 1 tsk
paprikapulver 1 tsk
garam masala 1/2 tsk
malen gurkmeja 1 krm
salt 2 tsk
strösocker 1 msk
körsbärstomater 10
grön chili eller piripiri 1 grön chili
röd paprika 1
tomatpuré 1 dl
finriven ingefära 1 msk
grovkornig senap 1 tsk
vispgrädde 3 dl
rapsolja
kokt ris
naanbröd
limeklyftor

Gör så här

  1. Skär paneer i ca 2 cm stora tärningar. Tina den frysta spenaten och krama ur all vätska. Skala lök och vitlök och skiva tunt. Mät upp alla torra kryddor. Halvera körsbärstomaterna och chilifrukterna. Kärna ur och hacka paprikan grovt.
  2. Hetta upp en wokpanna med 2 msk olja och stek löken ca 3 minuter på hög värme under omrörning. Tillsätt 2–3 msk vatten så att löken inte bränns. Tillsätt vitlök och kryddor, fräs ytterligare ca 4 minuter.
  3. Tillsätt tomatpuré, ingefära och senap och fräs ytterligare 1 minut.
  4. Rör ner spenat, tomat, paprika, chili och ca 3 dl vatten och låt koka på medelvärme under omrörning 5 minuter.
  5. Rör ner grädde och låt koka ca 5 minuter på medelvärme tills såsen har tjocknat lite. Tillsätt paneer och låt sjuda ca 2 minuter. Ta från värmen och servera med kokt ris, naanbröd och limeklyftor.