Örtsalt konsten att bevara gröna blad till eftervärlden
Ett enkelt och snabbt sätt att bevara ramslök och andra örter i ett smakrikt salt som behåller örternas kvaliteter och ger en koncentrerad vitlöksarom.
Ingredienser:
Ingrediens
Mängd
ramslök
1 näve
grovt havssalt
2 dl
Gör så här
Skär ramslöken i bitar och lägg i en matberedare.
Häll i grovt havssalt, cirka en deciliter, och pulsa tills du får en grön, klibbig massa där saltet börjat fördela sig fint.
Fortsätt mixa och tillsätt mer salt tills massan blir torrare och går att smula sönder, totalt cirka två deciliter salt.
Smula ut saltet på bakplåtspapper och låt torka tills det är knastertorrt, undvik direkt solljus.
När saltet torkat helt, mixa eller mortla det till önskad kornighet.
Experimentera gärna med andra örter som libbsticka, blad från svarta vinbär, björkblad, kirskål, nässlor eller svamp för olika smaker.