Öländsk gnocchi – receptbild

Öländsk gnocchi

Här kommer min variant på kroppkakor med lingon, smör och grädde, den öländska nationalrätten. Jag gör små italienska potatisbullar, gnocchi, och strör den välkryddade kroppkaksfyllningen ovanpå. Köp gärna färdig gnocchi om du inte vill rulla dem själv.

Ingredienser:

IngrediensMängd
potatis 1 kg mjölig
ägg 1
vetemjöl 2 dl
salt 1 tsk
muskotnöt lite nymalen
rimmat fläsk 200 g
bacon 150 g
gul lök 1 stor
äpple 2
kryddpeppar 3 krm stött
svartpeppar nymalen
timjan 2 kvistar repad färsk
smör 1 msk

Gör så här

  1. Koka potatisen med skalet på. Skala och pressa den genom en potatispress. Rör ner ägg, mjöl, salt och muskot.
  2. Blanda raskt ihop till en deg. Forma degen till fingertjocka rullar på mjölat bakbord. Skär av pyttesmå bullar, tryck till dem med gaffel.
  3. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Koka gnocchin i ca 5 minuter.
  4. Skär fläsk och bacon i små tärningar. Skala och hacka lök och äpplen fint.
  5. Bryn bacon- och fläskblandningen i smör i en stekpanna, tillsätt sedan lök, äpplen och peppar. Fräs i 2–3 minuter och strö över färsk timjan.
  6. Lägg fläskfräset över nykokta gnocchi och strö gärna över lite mer nymalen svart- och kryddpeppar.