Nöt- och kolapaj – receptbild

Nöt- och kolapaj

En härlig nöt- och kolapaj med en len kolasås som passar perfekt till vaniljglass eller vispad grädde.

Ingredienser:

IngrediensMängd
vetemjöl 1 dl
socker 1 msk
smör/margarin 150 g
vaniljsocker 1 tsk
salt 1 krm
pekannötter 100 g
valnötter 100 g
vispgrädde 2 dl
strösocker 1 dl
mörk sirap 1 dl

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl, socker och matfettet, skuret i mindre bitar, till en pajdeg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Ta ut pajskalet och picka i bottnen och grädda i ca 15 min.
  5. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
  6. Låt koka häftigt ca 15 min utan omrörning tills smeten tjocknat något.
  7. Smaka av med vaniljsocker och salt.
  8. Fördela nötterna i pajskalet.
  9. Häll kolasåsen över.
  10. Grädda ytterligare ca 10 min.
  11. Låt pajen bli riktigt kall innan den serveras.