Meatloaf with BBQ Sauce and Potato Skin Mash – receptbild

Meatloaf with BBQ Sauce and Potato Skin Mash

En saftig köttfärslimpa med smakrik BBQ-sås och krämigt potatismos gjort på potatisskal för extra smak och textur.

Ingredienser:

IngrediensMängd
nötfärs 500 g
fläskkorvsfärs 500 g
röd lök 0.5 st
vitlöksklyftor 3 st
havregryn 125 g
ägg 1 st
mjölk 250 ml
salt nypa
tomatsås 250 ml
lökpulver 2 tsk
vitlökspulver 1 tsk
engelsk senapspulver 1 tsk
sirap 120 g
kryddnejlika malen 1 tsk
paprika 1 tsk
worcestershiresås 2 msk
lönnsirap 60 ml
ciderättika 60 ml
brunt socker 2 msk
bourbon 3 msk
espresso 1 shot
stora potatisar 4 st
mjölk till potatismos 500 ml
smör 25 g
salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 180C.
  2. Lägg köttet i en bunke eller skål för elvisp med paddel.
  3. Blanda på låg till medelhastighet, tillsätt finhackad lök, vitlök, havregryn och ägg och blanda tills det är kombinerat.
  4. Tillsätt gradvis mjölk och en nypa salt och blanda tills allt är väl blandat.
  5. Kläm ut blandningen till en lång limpa med jämn tjocklek på en bakplåt täckt med folie och bakplåtspapper.
  6. Grädda i ugnen i 30 minuter.
  7. Under tiden, gör BBQ-såsen genom att blanda alla ingredienser utom bourbon och espresso i en kastrull på medelvärme.
  8. Koka såsen i 20 minuter tills den tjocknar, rör om då och då.
  9. Tillsätt bourbon och espresso, rör om och ta av från värmen.
  10. Häll hälften av BBQ-såsen över köttfärslimpan och bred ut jämnt med en pensel eller kniv.
  11. Sätt tillbaka limpan i ugnen och grädda ytterligare 30 minuter eller tills innertemperaturen är 65C.
  12. Ta ut limpan och låt vila i 5 minuter innan den skärs upp.
  13. För potatismoset, skala potatisarna och lägg skalen i en liten kastrull med mjölk på mycket låg värme.
  14. Skär potatisarna och koka dem i saltat vatten i 10-12 minuter tills de är mjuka.
  15. Häll av vattnet och mosa potatisarna i kastrullen.
  16. Sila mjölken med potatisskal i kastrullen och tillsätt gradvis medan du mosar till önskad konsistens.
  17. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.
  18. Servera köttfärslimpan med BBQ-sås och potatismos.