Mandelfisk fisk med mandel – receptbild

Mandelfisk fisk med mandel

Mandelfisk är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök. Passar utmärkt med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker.

Ingredienser:

IngrediensMängd
färsk eller fryst vit fisk (sej, kolja eller torsk) 500 gram
salt 2 krm
ströbröd 1.5 dl
flagad mandel (eller hackad) 1.5 dl
hackad persilja 0.5 dl
finhackad vitlök eller vitlökspulver 1 klyfta
smör eller margarin 75 gram
medelstora potatisar att koka 12 st
kålrot, skalad och i grova bitar 1 st
gröna ärtor att koka 400 gram
citron 4 klyftor

Gör så här

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja koka tillbehör som potatis och kålrot.
  3. Dela fisken i filéer.
  4. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  5. Sprid ut fisken i formen.
  6. Smält smör eller margarin i en kastrull eller i en övertäckt bunke i mikron.
  7. Rör i ströbröd, vitlök, hackad eller flagad mandel samt persilja. Blanda till en röra.
  8. Fördela mandelröran över fisken och platta till här och där till ett täcke.
  9. Sätt in mandelfisken i ugnen och baka den i ca 25 minuter tills fisken är genomstekt och mandeltäcket fått lite färg.
  10. Förbered grönsaker som ex. kokta gröna ärtor och känn om potatis samt kålrot är färdigkokt.
  11. Ta ut mandelfisken och servera med kokt potatis och grönsaker samt gärna en klyfta citron.