Lomo Saltado – Sötsyrlig Oxfilégryta – receptbild

Lomo Saltado – Sötsyrlig Oxfilégryta

En smakrik och snabb oxfilégryta med influenser från peruansk matlagning, där sötma och syra gifter sig med soja och ostronsås.

Ingredienser:

IngrediensMängd
oxfilé 500 g
vitvinsvinäger 3/4 dl
japansk soja 4 msk
ostronsås 3 msk
rödlök 1
tomat 1
salladslök 1 finskuren
vitlöksklyftor 2 finhackade
koriander 1 msk hackad
rapsolja
salt 2 krm
svartpeppar 1/2 tsk
pommes frites till servering
kokt ris till servering

Gör så här

  1. Skär oxfilén i ca 1–2 cm tjocka strimlor. Krydda med 2 krm salt och ½ tsk peppar. Rör ihop vinäger, soja och ostronsås. Skala och skiva löken. Dela och kärna ur tomaten. Skär i tunna klyftor.
  2. Värm 2 msk olja i en stekpanna. Stek köttet på hög värme ca 2 minuter. Lyft upp och lägg åt sidan. Fräs rödlök, salladslök och vitlök i 1 msk olja ca ½ minut. Tillsätt köttet och såsen och fräs ytterligare ½ minut. Rör ner tomaterna och koriander. Ta från värmen och smaka ev av med salt och peppar.
  3. Lägg köttet på pommes fritesen och toppa gärna med extra koriander. Servera med kokt ris.