Lasagne – receptbild

Lasagne

En klassisk italiensk lasagne med köttfärssås och krämig béchamelsås, perfekt för en rejäl middag.

Ingredienser:

IngrediensMängd
olivolja 3 msk
selleristjälkar 2 st
lök 1 st
morot 1 st
vitlöksklyftor 3 st
cubetti di pancetta 140 g
nötfärs 500 g
fläskfärs eller kalvfärs 500 g
mjölk 200 ml
krossade tomater 800 g
lagerblad 2 st
rosmarinkvist 1 st
timjankvistar 2 st
torkad oregano 2 tsk
köttbuljongtärningar 2 st
rödvin 500 ml
torkade pastaplattor 400 g
parmesan 50 g
mjölk (béchamelsås) 1.5 l
lök (béchamelsås) 1 st
lagerblad (béchamelsås) 3 st
kryddnejlikor 3 st
smör 100 g
vetemjöl 100 g
muskotnöt efter smak

Gör så här

  1. Förbered béchamelsåsen genom att lägga mjölk, lök, lagerblad och kryddnejlikor i en stor kastrull och värm försiktigt tills den nästan kokar. Stäng av värmen och låt stå och dra i 1 timme.
  2. Till köttfärssåsen, värm olivolja i en stor kastrull och fräs selleri, lök, morot, vitlök och pancetta tills grönsakerna mjuknat men inte fått färg.
  3. Tillsätt all köttfärs, mjölk och krossade tomater. Rör om och mosa köttfärsen mot kastrullens kanter för att bryta upp klumpar.
  4. Tillsätt alla örter, buljongtärningar och rödvin. Låt sjuda under lock i 1 timme, rör om då och då för att undvika att det bränns vid.
  5. Ta av locket och låt sjuda ytterligare 30 minuter till 1 timme tills köttet är mört och såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  6. Sila mjölken från béchamelsåsen genom en fin sil ner i en kanna. Smält smöret i kastrullen, rör ner mjölet och låt det koka i 2 minuter under omrörning.
  7. Tillsätt den silade mjölken lite i taget under ständig omrörning tills såsen tjocknar och blir slät. Låt sjuda några minuter och smaka av med salt, peppar och muskot.
  8. Sätt ugnen på 180°C (160°C varmluft). Bred ett lager köttfärssås i botten på en ugnsform på ca 3,5 liter.
  9. Lägg ett lager pastaplattor ovanpå, bryt till rätt storlek om det behövs. Bred på en fjärdedel av béchamelsåsen, sedan en tredjedel av köttfärssåsen och strö över lite parmesan.
  10. Upprepa lager av pasta, béchamel, köttfärssås och parmesan två gånger till.
  11. Avsluta med ett lager pasta, resterande béchamelsås och parmesan på toppen.
  12. Placera formen på en plåt för att fånga upp eventuella dropp och grädda i ugnen i 1 timme tills lasagnen bubblar, fått fin färg och är krispig på toppen.