Lammytterfilé med lingonglaze och sötpotatiskräm – receptbild

Lammytterfilé med lingonglaze och sötpotatiskräm

Smak av skog och äng med en len kräm av sötpotatis. Syran från lingon gör att vi med fördel kan välja ett vin med lite syrlighet. Två likadana smaker blir rundare och mjukare tillsammans än var och en för sig.

Ingredienser:

IngrediensMängd
lammytterfilé 600 g
flingsalt
nymald svartpeppar
smör 1 msk
rårörda lingon 1 dl
färsk rosmarin, finhackad 1/2 tsk
koncentrerad kycklingfond 1 tsk
sötpotatis 700 g
kycklingfond + vatten 1 msk
crème fraiche 1 dl
salt
nymald vitpeppar

Gör så här

  1. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar.
  2. Lägg sötpotatisen i en kastrull och häll i vatten och kycklingfond så att det precis täcker.
  3. Koka sötpotatisen mjuk och slå bort vattnet men spara 1 deciliter.
  4. Häll varmt vatten med fond åt sidan medan du gör glazen och steker köttet.
  5. Mixa sötpotatisen och kokspadet till en puré.
  6. Hetta upp purén och vispa i crème fraiche så att det blir en slät, lös kräm.
  7. Låt krämen bli varm och smaka av med salt och peppar.
  8. Koka upp lingon, rosmarin och fond till glazeen och låt det sjuda ett par minuter under lock.
  9. Sila bort bären från glazeen.
  10. Putsa lammytterfilén från eventuella hinnor.
  11. Salta och peppra ordentligt runt om köttet.
  12. Hetta upp smöret i en stor panna och bryn köttet runt om så att det får vacker färg.
  13. Sänk värmen och stek köttet ett par minuter till, totalt cirka 5 minuter.
  14. Pensla på lingonglazen på lammytterfilén och dra pannan från värmen.
  15. Servera lammytterfilén med sötpotatiskräm och resten av glazeen.