Krämig cheesecake – receptbild

Krämig cheesecake

Vill du göra kakan glutenfri? Använd en glutenfri variant av kexen! Ca 12 bitar.

Ingredienser:

IngrediensMängd
ägg 2
socker 1 ½ dl
vaniljsocker 1 tsk
smör eller margarin 50 g
digestivekex 150 g
valnötter 1 dl
philadelphiaost 400 g
crème fraîche 2 dl
rabarber i bitar 8 dl
socker (för garnering) 3 msk
röd vinbärsgelé 1 dl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Mixa kex och valnötter i en matberedare. Tillsätt matfettet och kör tills allt blandats väl.
  3. Täck bottnen på en liten långpanna, ca 20x24 cm, med bakpapper. Tryck ut smulorna så att de täcker bottnen jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 7–8 minuter.
  4. Fyllning: Rör samman alla ingredienserna till en slät konsistens.
  5. Ta ut den förgräddade bottnen och häll fyllningen i formen. Sänk ugnsvärmen till 175° och ställ in formen i nedre delen av ugnen. Grädda i 25–30 minuter eller tills fyllningen är nätt och jämnt stannat. Ta ut och låt kallna.
  6. Lägg rabarbern i en kastrull, strö över sockret. Låt bitarna sjuda tills de känns mjuka utan att de går sönder. Häll upp i en sil att rinna av och låt dem därefter kallna.
  7. Värm upp vinbärsgelén tills den smält. Strö ut rabarbern över kakan och pensla över den heta gelén. Skär sedan upp i bitar.