Kokta musslor med pommes och rökig aioli – receptbild

Kokta musslor med pommes och rökig aioli

En härlig rätt med kokta blåmusslor serverade med krispiga pommes frites i ugnen och en smakrik, rökig aioli.

Ingredienser:

IngrediensMängd
blåmusslor 1,5 kg
smör 2 msk
morot 1 st
palsternacka 1 st
schalottenlök 1 st
torrt vitt vin 2 dl
fiskbuljong 2 dl
grädde 2 dl
persilja 1 näve
salt
peppar
bakpotatis 4 st
olivolja 3 msk
flingsalt
äggulor 2 st
fransk senap 2 tsk
pressad citron 0,5 msk
olivolja 2 dl
liquid smoke (rökessens) 2 droppar
vitlöksklyfta 1 st
salt
vitpeppar

Gör så här

  1. Börja med aiolin, som du gärna kan göra kvällen innan: Mixa äggulor, senap och pressad citron.
  2. Häll oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under fortsatt mixning tills den tjocknar.
  3. Riv vitlöksklyftan fint och tillsätt den samt rökessens.
  4. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i långa klyftor. Lägg det i en stor form, gärna av teflon eller en plåt och blanda runt med oljan.
  6. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter. Salta lätt med flingsalt.
  7. Skölj och borsta musslorna. Släng alla trasiga.
  8. Tvätta, borsta och kontrollera att alla musslor är ordentligt stängda.
  9. Smält smöret i en panna och fräs grönsakerna tills de är halvmjuka.
  10. Lägg i musslorna och fräs dem.
  11. Tillsätt vin, buljong och grädde och koka tills musslorna öppnat sig.
  12. Tillsätt persiljan. Salta och peppra.
  13. Servera direkt med pommes frites.
  14. Lägg i musslorna och lägg på lock. Låt det koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig.
  15. De som inte öppnat sig slängs. Ös upp med hålslev och salta lätt.