Ketjap Manis-marinerad fläskfilé eller kycklingfilé med ris – receptbild

Ketjap Manis-marinerad fläskfilé eller kycklingfilé med ris

En fruktansvärt god marinad som även funkar perfekt till kyckling och som ger en mycket god sås! Ketjap manis är en söt indonesisk soja som finns i de flesta mataffärer. Bortsett från köttet (som ju också kan hittas billigt) är det en billig maträtt som gör en riktigt mätt!

Ingredienser:

IngrediensMängd
fläskfilé eller kycklingfilé 500 g
ketjap manis 1-1½ dl
olivolja ½-1 dl
vitlöksklyftor 2 st
salt
vispgrädde 2 dl
vatten 2-3 dl
marinad till köttet (ketjap manis, olivolja m m) 3-5 msk
soja 2 msk
flytande oxbuljong 2-3 msk
salt
vitpeppar

Gör så här

  1. Börja med att rensa köttet.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden i en större skål, dvs ketjap manis, olivolja, vitlök och salt.
  3. Lägg ner köttet och massera in marinaden, täck över skålen med plastfolie och ställ i kylen.
  4. Låt gärna köttet marinera över natten, men minst i 2 timmar.
  5. Ställ ugnen på 225 grader.
  6. Bryn köttet i en stekpanna så att det får en ordentlig stekyta, skölj inte ur stekpannan.
  7. Lägg köttet på en plåt och ugnsstek i ca 30 minuter beroende på hur stor biten/bitarna är.
  8. Lägg köttet i folie och låt vila i minst 20 minuter.
  9. Till sommaren går det även utmärkt att grilla köttet!
  10. Tillaga antingen 4 portioner med ris eller gör klyftpotatis i ugnen.
  11. Använd stekpannan som du brynte köttet i för att göra såsen.
  12. Häll i smör och red med vetemjöl.
  13. Späd ut redningen med vatten och sedan vispgrädde.
  14. Smaksätt med marinaden som du använde till köttet, salt och peppar.
  15. Ge såsen färg med sojan.
  16. Var försiktig med saltet då sojan är salt!
  17. Smaka av och låt puttra i ca 5 minuter.
  18. Skär upp köttet och servera med såsen med ris eller potatis och en blandad sallad.