Julens Tårta – receptbild

Julens Tårta

En saffransdoftande julig tårta med fyllning av philadelphiaost, smör och socker, toppad med en nöt- och bärblandning samt glasyr.

Ingredienser:

IngrediensMängd
ägg 3 st
strösocker 1 3/4 dl
vetemjöl 2 dl
bakpulver 2 tsk
mjölk/grädde 3 msk
vodka 1 msk
saffran 1 pkt
bakplåtspapper
philadelphiaost 200 g
smör 50 g
florsocker 1 dl
blandade valfria nötter och mandlar 2 dl
russin 1 dl
gojibär 1 dl
florsocker 1 pkt
äggvitor 3 st
mörk choklad

Gör så här

  1. Lägg saffranet i ett litet glas och slå över spriten för att frigöra smaker och färg.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Rita upp tre lika stora cirklar på ett bakplåtspapper med blyerts, ca 18 cm i diameter.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i minst tre minuter.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
  6. Blanda i mjölk och saffran och rör tills smeten är fast.
  7. Bred ut smeten på dina markeringar.
  8. Grädda i ugnen i 5–6 minuter, passa så att bottnarna inte blir brända.
  9. Stjälp upp bottnarna på nytt bakplåtspapper och dra försiktigt av det som varit i ugnen, pensla pappret med iskallt vatten för att underlätta.
  10. Mixa färskost, smör och florsocker i en matberedare. Låt vila i kyl tills tårtan ska monteras.
  11. Hacka mandlar och nötter och blanda med russinen och gojibären.
  12. Blanda äggvitor och florsocker till glasyr, vispa helst med elvisp tills lättarbetad glassyr bildas. Häll glazen i en plastpåse och knyt ihop.
  13. När bottnarna har svalnat, bred fyllning på en botten, strö över nöt- och bärblandningen.
  14. Lägg på nästa botten och upprepa tills sista botten lagts på.
  15. Dekorera översta lagret med glasyren genom att spritsa den från ett klippt hörn på påsen.
  16. Toppa med finhackad eller hyvlad mörk choklad.
  17. Servera gärna med en stark kopp kaffe och eventuellt lite svensk konjak.