Inkokta päron med stjärnanis – receptbild

Inkokta päron med stjärnanis

En smakrik och värmande dessert med inkokta päron smaksatta med stjärnanis och kanel, serverad med lättvispad grädde och karamellsås.

Ingredienser:

IngrediensMängd
fasta päron, t ex Conference 4 st
färskpressad citronjuice 2 msk
vatten 1 liter
strösocker 3 dl
stjärnanis 3 st
kanelstång 1 st
finrivet citronskal ½ msk
calvados eller cognac 3 cl
smör
lättvispad grädde till servering
strösocker (karamellsås) 1 dl
vatten (karamellsås) ½ dl
vispgrädde (karamellsås) 1 dl

Gör så här

  1. Skala päronen och lägg dem i en skål med vatten och 1 msk citronjuice.
  2. Koka upp vatten och socker.
  3. Lägg i päronen, kryddorna, 1 msk citronjuice och citronskalet.
  4. Sjud ca 12 minuter och vänd runt päronen i lagen efter halva tiden.
  5. Tillsätt spriten och låt päronen svalna i lagen.
  6. Koka ihop socker och vatten i en ren stekpanna till en karamell.
  7. Häll i vispgrädden och koka på svag värme tills allt socker smält.
  8. Dela och kärna ur päronen och stek dem på snittytan i lite smör tills de är gyllenbruna.
  9. Servera med lättvispad grädde och karamellsås.