Inkokt lax med rostad potatissallad – receptbild

Inkokt lax med rostad potatissallad

Ett härligt recept på inkokt lax serverad med krispig rostad potatissallad med vitlök, mandlar och en frisk dressing.

Ingredienser:

IngrediensMängd
tjock laxfilé 600 g
vatten 1 liter
citron 1 st
gul lök 1 st
lagerblad 3 st
salt 1 msk
socker ½ dl
hela pepparkorn 5 st
färskpotatis eller mandelpotatis 1 kg
vitlöksklyftor 3 st
burk kronärtskocksbottnar 1 burk
olivolja 1 dl
flingsalt ½ msk
mandlar 1 dl
citroner 2 st
flytande honung 2 tsk
thaibasilika eller vanlig basilika 1 kruka

Gör så här

  1. Placera en form på en tjock handduk. Skär laxen i 2 cm tjocka skivor och lägg ut i formen.
  2. Koka upp vattnet med skivad citron och lök, lagerblad, salt, socker och pepparkorn.
  3. Slå det heta vattnet över laxen, täck formen med ett fat och låt stå tills allt kallnat.
  4. Ta upp laxen ur kokspadet lagom till servering.
  5. Sätt ugnen på 200 °C.
  6. Skrubba och förkoka potatisen halvklar, ca 7 minuter.
  7. Skiva potatisen centimetertjockt.
  8. Skiva vitlöksklyftorna mycket fint.
  9. Riv kronärtskocksbottnarna grovt och bred ut rivet i bottnen av en långpanna.
  10. Lägg skivad potatis och vitlök ovanpå.
  11. Ringla över oljan men spara ca 1 msk.
  12. Låt gå klart i övre delen av ugnen – skyffla runt då och då och ta ut när potatisen fått brun yta.
  13. Rosta mandlarna i torr stekpanna tills de tar ordentlig färg och hacka dem grovt.
  14. Tvätta och riv med lätt hand zesten (det yttersta gula skalet) av citronerna.
  15. Pressa saften ur den ena citronen.
  16. Rör samman zest, citronsaft, återstående olivolja och honung.
  17. Lägg den rostade potatisen i en skål, vänd ner mandlar och dressing medan potatisen fortfarande är rykande het och hackade örter strax före servering.