Hemmagjord gnocchi med brynt smör och salvia – receptbild

Hemmagjord gnocchi med brynt smör och salvia

Gör din egen gnocchi från grunden och njut av den tillsammans med brynt smör och salvia för en klassisk italiensk smakupplevelse.

Ingredienser:

IngrediensMängd
salvia 1 kruka
smör 50+2 g
olja 2 msk
riven parmesan 1 dl
salt
svartpeppar
fast potatis 900 g
ägg 2
vetemjöl 3-4 dl
vetemjöl till utbakning

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna lite. Pressa genom potatispress i en bunke.
  2. Blanda med ägg och 1 tsk salt till ett mos. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade händer.
  3. Rulla degen till 2–3 cm tjocka rullar på mjölad bänk. Skär i 3 cm stora bitar. Tryck till lätt med gaffel och lägg på mjölat underlag.
  4. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Koka gnocchin i omgångar ca 5 minuter, de är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Plocka bladen från salvian. Bryn 50 g smör. Ta från värmen och rör ner salvian.
  6. Stek gnocchin i 2 msk smör och olja i en stor stekpanna tills den är gyllene. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Toppa med salviasmöret och parmesan.