Havrebröd med äppelmos – receptbild

Havrebröd med äppelmos

Ett gott och saftigt havrebröd med äppelmos som ger en mild sötma och fuktighet.

Ingredienser:

IngrediensMängd
jäst 50 g
havregryn 3 dl
grahamsmjöl 1 dl
äppelmos 1 dl
salt en nypa
vatten 6 dl
olja
vetemjöl 8-10 dl

Gör så här

  1. Koka upp havregryn under omrörning med ungefär hälften av vattnet. Ställ av kastrullen och låt stå och svälla.
  2. När gröten svalnat något häller ni ner mos och resten av vattnet. När det är rumstemperatur smular ni ner jästen.
  3. Häll i mjöl medan degkrokarna/eller armkraften går.
  4. Häll i salt och mjöl pö om pö tills degen släpper från kanterna.
  5. Låt jäsa under bakduk i cirka en timme.
  6. Kör några varv med degkrokarna. Är den lös så tillsätt lite mer mjöl. Häll ut på mjölat bakbord. Knåda och forma den till två stora runda bröd.
  7. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  8. Pensla med rikligt med olja och strö över lite gryn. Sätt in i ugnen i 180 grader tills bröden fått fin färg, nått en innertemperatur på 98°C eller känns ihåliga när man knackar i botten. Låt svalna på galler under duk.