Halstrad torskrygg med potatisstomp, sidfläsk, lingon & rödvinssky – receptbild

Halstrad torskrygg med potatisstomp, sidfläsk, lingon & rödvinssky

En mustig och smakrik rätt med halstrad torskrygg serverad med potatisstomp, knaperstekt sidfläsk, lingon och en krämig rödvinssky.

Ingredienser:

IngrediensMängd
torskrygg 800 g
sidfläsk 150 g
kryddkrasse
potatis mjölig 600 g
schalottenlök 3 msk
gräslök 3 msk
mjölk 3 msk
smör, rumstempererat 100 g
salt
peppar
rödvin 2 dl
schalottenlökar 2
lingon 1 dl
grönsaksbuljong 1 dl
smör, rumstempererat 2 msk

Gör så här

  1. Skiva ner sidfläsk i små bitar och stek den hårt i en panna. Det behövs inget extra fett. Lägg sidfläsket åt sidan.
  2. Hacka ner lök och stek i samma panna. Addera råsocker, rödvin och låt puttra lite. Häll över allt i en kastrull och addera grönsaksbuljong, lingon och låt det puttra ytterligare några minuter. Runda av med att röra ner smöret. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt. Tillsätt övriga ingredienser och stöt så snabbt som möjligt ihop ett grovt mos. Smaka av med salt.
  4. Dela fisken i fyra rejäla bitar. Salta, peppra och stek i smör, hårt på skinnsidan och vänd fisken. Sänk värmen och täck eventuellt med folie.
  5. Servera torsken med rödvinssky, potatisstomp och strö över knaperstekt sidfläsk och kryddkrasse.