Grillad lax med sötsur sås – receptbild

Grillad lax med sötsur sås

En smakrik grillad lax med en härlig sötsur sås, serverad med grillad ananas och salladslök.

Ingredienser:

IngrediensMängd
laxfilé 800 g
sweet chilisås 2 msk
ketchup 3 msk
hoisinsås 3 msk
äppelcidervinäger 2 msk
farinsocker 2 msk
sojasås 2 msk
ingefära, finriven 2 tsk
citron, riven och saften 1
ananas 1
salladslök 200 g
salt och malen peppar

Gör så här

  1. Ta bort eventuella ben från laxen, skinnet kan du låta vara kvar. Krydda lätt med salt och peppar. Rör ihop chilisås, ketchup, hoisin, vinäger, socker, sojasås, ingefära och vitlök.
  2. Använd en grillbräda (kom ihåg att den ska blötläggas innan användning) eller ett dubbelt lager folie, och lägg laxen på brädan/folien med skinnsidan nedåt. Pensla över lite sås.
  3. Skär av toppen och botten på ananasen och skär den i 2 cm tjocka skivor. Rensa salladslöken och gnid in ananas och salladslök med lite olja.
  4. Lägg laxen på en varm grill och grilla under lock i ca. 15-20 minuter. Laxen är klar när den flagnar lätt, men den ska ändå ha en saftig och "rosa" kärna. Pensla på mer sås mot slutet av grilltiden.
  5. Grilla ananasskivorna på båda sidor på medel till hög värme. Skivorna är klara när de är möra, gyllene och karamelliserade, det tar ca. 6-8 minuter.
  6. Grilla salladslöken snabbt på hög värme och strö över lite flingsalt. Servera laxen med grillad ananas, salladslök och resten av såsen till.