Gräddkola med lakritssmak – receptbild

Gräddkola med lakritssmak

Kombinationen lakrits och kola är en hit, söt och len med lite sting. Ett spännande alternativ till tyngre klassiker som marsipan och nougat.

Ingredienser:

IngrediensMängd
vispgrädde ½ l
socker 250 g
glukos 125 g
lakritspulver plus lite extra att rulla kolorna i 2 tsk

Gör så här

  1. Koka alla ingredienserna (utom lakritspulvret) i en kastrull, tills smeten är gyllene och rejält tjockflytande.
  2. Rör i den med jämna mellanrum, dock mest på slutet.
  3. Kolan är färdigkokt när den börjar släppa från kastrullens botten – det tar ca 20–35 minuter på jämn värme.
  4. Ta kastrullen från värmen, tillsätt lakritspulver och rör ordentligt.
  5. Häll upp smeten i en form, ca 18 x 18 cm stor och klädd med oljat bakplåtspapper på både botten och sidor.
  6. Lägg också oljat bakplåtspapper ovanpå.
  7. Låt kolan svalna i rumstemperatur till nästa dag – eller minst 5 timmar.
  8. Skär ut kolor med oljad kniv och vänd dem i lakritspulver (kan uteslutas).
  9. Packa in kolorna fint styckevis i cellofan och bind dekorativa band om ändarna.