Fläskkarré med katrinplommon, cider, purjo och rotselleri – receptbild

Fläskkarré med katrinplommon, cider, purjo och rotselleri

En mustig och smakrik gryta med fläskkarré, katrinplommon och cider som ger en perfekt balans mellan sötma och syra. Receptet är inspirerat av en klassisk fläskgryta från barndomen men med en vuxnare twist.

Ingredienser:

IngrediensMängd
fläskkarré 900 g
salt 0.75 tsk
salt 0.25 tsk
torr cider, engelsk eller fransk 5 dl
koncentrerad mörk kalvfond eller lantbuljongpulver 1 msk
lantbuljongpulver 2 tsk
kryddpeppar 3 korn
torkad ingefära 2 bitar
färsk salvia 6 blad
torkad salvia 1 tsk
torkad timjan 0.5 tsk
kvistar kraftig timjan 3 st
katrinplommon eller skivad färsk 200 g
rotselleri 800 g
olivolja 2 msk
purjolökar 2 små
smör till stekning
olivolja till stekning
nymald svartpeppar
salt
äppelcidervinäger några droppar

Gör så här

  1. Skär köttet i stora bitar, ca 3 cm. Putsa bort stora fettbitar och kraftigare senor från fläskkarrén.
  2. Hetta upp smör i en stor tjockbottnad stekpanna på hög värme tills det tystnar och skiftar i färg.
  3. Bryn köttbitarna runt om i två eller tre omgångar och tippa ner i den puttrande cidern allt eftersom.
  4. Om du lastar pannan för full kokar köttet grått i stället för att bli vackert brynt.
  5. Torka ur pannan efter varje omgång. Om det är mycket stekgojs kvar i pannan kan du fräsa ur den med lite vatten och tippa ner i grytan.
  6. Strimla salvian grovt och vänd ner den i grytan med timjan.
  7. Vänd ner hälften av katrinplommonen.
  8. Låt grytan puttra mycket sakta i ca 2 timmar, tillsätt resten av katrinplommonen.
  9. Låt puttra vidare. Den totala koktiden är ca tre timmar.
  10. Sätt ugnen på 125 grader.
  11. Tärna kött och rotselleri och lägg med alla kryddor i en glasform med lock eller en emaljerad gjutjärnsgryta.
  12. Ställ in i ugnen och sätt den på 125 grader. Kolla grytan efter en timme.
  13. Sätt ner värmen lite om det puttrar häftigt, det ska gå lugnt och sängligt till i grytan.
  14. Efter två timmar lägger du ner purjo i stora bitar.
  15. Minska cidermängden till ca 3 dl.
  16. Rekommenderas att köra den sista halvtimmen utan lock på spisen så att grytan kokar ihop och smakerna koncentreras.