Fettuccine med pilgrimsmusslor och tomatgräddsås – receptbild

Fettuccine med pilgrimsmusslor och tomatgräddsås

En smakrik pasta med pilgrimsmusslor i en krämig tomat- och gräddsås, perfekt för en lyxig middag.

Ingredienser:

IngrediensMängd
krossade trattkantareller 1 msk
olivolja 3 msk
schalottenlök 1 stor
vitlök, finhackad 3 klyftor
tomatpuré 1 msk
vitt vin, torrt 0,75 dl
fiskbuljong 1 msk
konserverade tomater 400 g
vispgrädde 1 dl
salt 1 tsk
strösocker 1 tsk
vatten 2 l
fettuccine (eller linguine) 400 g
pilgrimsmussla (kammusslor) 150 g
panchetta 1 pkt
sest från en apelsin
parmesanost, färskriven 4 msk

Gör så här

  1. Fräs lök och vitlöken i oljan.
  2. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa i någon minut. Höj därefter temperaturen och häll på vinet och hummerfonden. Och svampen.
  3. När vinet kokat bort så häll i burktomaterna. Låt puttra 15 minuter.
  4. Häll därefter i vispgrädden och låt den koka upp.
  5. Tillsätt saltet och sockret. Smaka av och reglera!
  6. Sänk temperaturen på plattan till väldigt låg värme. Håll såsen varm, men se till att den inte bränns!
  7. Koka upp pastavatten, två liter vatten och 20 g salt.
  8. Under tiden pastavattnet kokar upp så ta bort muskeln från pilgrimsmusslorna.
  9. När pastavattnet kokar så släng i pastan.
  10. Stek panchetta först, plocka ur och sen stek pilgrimsmusslorna i fettet krydda med apelsinpeppar båda sidorna. Toppa med sest från en apelsin.
  11. När pastan är rejält al dente så vänd ner pastan i såsen tillsammans med finhackad persilja.
  12. Servera pastan i djupa tallrik. Toppa med färskriven parmesanost och de halstrade pilgrimsmusslorna. Smaklig spis!