Citronlikör – receptbild

Citronlikör

Sura krakar, men vilken likör de ger! God och uppfriskande, speciellt serverad med en iskub. Skalet är huvudingrediensen, likören bör alltså göras på ekologiskt odlade citroner. Eftersom en del av citronsaften ska vara med, blir likören bäst med 60-procentigt brännvin.

Ingredienser:

IngrediensMängd
citroner 3
brännvin, helst 60-procentigt 4 dl
vit sirap 2 dl

Gör så här

  1. Skala citronerna mycket tunt, pröva med potatisskalare. Inget vitt får vara med, då kan likören bli besk. Lägg citronerna i plastpåse i kylen.
  2. Lägg skalet i en glasburk, häll på spriten.
  3. Låt stå 1–2 dagar, skaka om ofta.
  4. Sila av spriten och filtrera.
  5. Halvera citronerna och pressa ut 1–1,5 dl citronsaft, filtrera.
  6. Blanda spriten med saften och sirapen. Kan behöva filtreras igen efter några veckor.