Chikin – Korean Fried Chicken – receptbild

Chikin – Korean Fried Chicken

En smakrik koreansk fried chicken med snabbpicklade grönsaker och en klibbig sås. Perfekt för att imponera på gäster med en extra krispig yta.

Ingredienser:

IngrediensMängd
morot 1 st
rättika 10 cm
rödlök ½ st
risvinäger 1 dl
strösocker 3 msk
salt ½ tsk
vitlöksklyftor 4 st
neutral olja 1 msk
japansk soja 1 ½ dl
gochujang eller sriracha 2–4 msk
misopaste 1 msk
honung ½ dl
risvinäger 2 msk
farinsocker 1 dl
ketchup 3 msk
vetemjöl 1 ½ dl
majsstärkelse 1 ½ dl
bakpulver 1 ½ tsk
iskallt vatten 3 dl
majsstärkelse 2 ½ dl
vitlökspulver 2 ½ tsk
gochugaru eller chiliflakes 2 tsk
paprikapulver 1 tsk
salt 1 tsk
kycklinglårfilé 600 g
neutral matolja ca 1 ½ liter
rostade sesamfrön 2 msk
hackade rostade jordnötter 1 dl
kokt ris

Gör så här

  1. Skala och strimla morot och rättika tunt. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål.
  2. Blanda risvinäger, socker och salt tills sockret löser upp sig. Häll lagen över grönsakerna och låt stå i 30 minuter.
  3. Skala och finhacka vitlöken och stek mjuk i olja i en liten kastrull.
  4. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och låt koka ihop 10–15 minuter utan lock till en klibbig sås. Ställ åt sidan.
  5. Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten.
  6. Blanda majsstärkelse, vitlökspulver, gochugaru och salt i en bunke.
  7. Skär kycklinglårfilé i 3 bitar. Vänd först kycklingen i majsstärkelsen och sedan i frityrsmeten så de täcks runtom. Vänd sedan en gång till i majsstärkelsen.
  8. Värm oljan till 180°C i en stor kastrull. Fritera kycklingen i omgångar i cirka 10 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och krispig.
  9. Lägg kycklingen på galler eller hushållspapper och låt rinna av. Vill du ha extra krispig kyckling, fritera den en gång till.
  10. Lägg kycklingen i en bunke och blanda med såsen så kycklingen täcks runt om. Strö över sesamfrön och jordnötter.
  11. Servera genast med kokt ris och de snabbpicklade grönsakerna.