Cacio e Pepe-pizza – receptbild

Cacio e Pepe-pizza

En smakrik italiensk pizza med ricotta, parmesan och pecorino, smaksatt med citron och svartpeppar.

Ingredienser:

IngrediensMängd
ricotta 250 g
finrivet citronskal 2 msk
riven parmesan 3 dl
riven pecorino 3 dl
svartpeppar
olivolja
färsk jäst 4 g
jäst (ungefär) 1 tsk
vetemjöl 700 g
vatten 5 dl
salt 2 tsk

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjöl, vatten, salt och 2 msk olja. Blanda 10 minuter på medelhastighet.
  2. Lägg upp degen på bakbord. Dela degen i 4 bitar och rulla till jämna bollar. Gnid in degen med olja så den inte torkar. Låt jäsa 4–5 timmar i rumstemperatur eller 12–24 timmar i kylen.
  3. Sätt ugnen på 250°C och ställ in en pizzasten eller en plåt upp och ner. Kavla eller dra ut degen till runda pizzor. Blanda ricottan med 2 msk olja och ½ tsk salt. Bred på pizzorna och strö över citronskal och hälften av osten. Grädda pizzorna i omgångar på pizzastenen 5–10 minuter.
  4. Strö över resten av osten och rikligt med svartpeppar. Ringla över olja och ät direkt.