Brynt lax med snabb hollandaisesås och babyspenat – receptbild

Brynt lax med snabb hollandaisesås och babyspenat

Receptet ger mer kryddkänning än vad som går åt, men det är svårt att göra mindre. Det som blir över kan du spara i en lufttät behållare i upp till två månader. Prova det på grillad kyckling eller en biff, så har du en snabblagad lunch eller middag.

Ingredienser:

IngrediensMängd
torkad timjan 1 msk
torkad rosmarin 1 msk
torkad oregano 1 msk
paprikapulver 1 msk
vitökspulver 1 tsk
spiskumminfrön 2 tsk
havssalt 1 msk
laxfiléer, utan skinn 4 st
vegetabilisk olja 1 msk
babyspenat 8 dl
äggulor 3 st
smör 200 g
citronsaft 1 msk
peppar

Gör så här

  1. Blanda torkade örter, paprikapulver, vitlökspulver, spiskumminfrön och havssalt i en liten kvarn och mal till ett fint pulver. Alternativt kan du mala kryddorna för hand i en mortel.
  2. Gnid in 1 msk av kryddmixen på ovansidan av varje laxflié.
  3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna och stek laxen med kryddsidan neråt i 2-3 minuter eller tills den blivit gyllenbrun.
  4. Vänd och fortsätt steka tills laxen är lagom genomstekt. Stek inte för länge, för då blir laxen torr.
  5. För att göra hollandaisesåsen: Lägg äggulorna i mixer eller matberedare.
  6. Smält smöret i en liten kastrull tills det börjar bubbla.
  7. Låt motorn gå och tillsätt försiktigt det varma smöret genom att låta det sippra ner i såsen tills den är tjock och krämig.
  8. Tillsätt citronsaft, och eventuellt lite varmt vatten om såsen är för tjock.
  9. Krydda med peppar efter smak.
  10. Häll av såsen från mixern eller matberedaren och håll den varm.
  11. Fördela babyspenaten på 4 tallrikar, lägg laxfliéerna ovanpå och skeda över såsen.
  12. Servera genast.