bau bun deg – receptbild

bau bun deg

Ett recept på en mjuk och seg deg som passar utmärkt för ångade bröd, perfekta att fylla med olika proteiner och tillbehör.

Ingredienser:

IngrediensMängd
jäst 30 g
vatten 4 dl
strösocker 4 msk
salt 2 tsk
matolja 1 dl
vetemjöl 10 dl
bakpulver 2 krm

Gör så här

  1. Mät upp ljummet vatten och smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen och mät sedan upp socker, salt och matolja.
  2. Blanda mjöl och bakpulver för sig i en annan bunke och rör så att bakpulvret blandas med mjölet.
  3. Häll försiktigt ner mjölet under omrörning i degvätskan.
  4. Arbeta degen med degkrok i 15 min.
  5. Degen ska bli mycket slät och seg och nästan skina av glans.
  6. Låt degen jäsa i 50 min.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  8. Ta ut 30 grams bollar som kavlas ovala.
  9. Pensla matolja på varje oval och vik ihop.
  10. Förvara på bakplåtspapper.
  11. Jäs i ytterligare 50 min.
  12. Hetta upp vatten i en kastrull - det ska inte stormkoka men sjuda på ordentligt.
  13. Ställ över en bambulåda och ånga de antal bröd som får plats - storleken på bambukorgarna varierar.
  14. Har man ingen bambulåda går det bra att ånga dem på bakplåtspapper en och en i ett durkslag.
  15. Ånga bröden mellan 6-7 minuter.
  16. Låt svalna.
  17. Går utmärkt att frysa.
  18. Servera med valfritt protein som pulled pork, lax, kyckling, fläsk eller tonfisk.
  19. Tillbehör kan vara picklad rödlök, koriander, chilimajonnäs, morötter, någon form av sallad, salladslök, rostade frön och finhackad chili, men det går att variera i all oändlighet.