Bärsaft – receptbild

Bärsaft

Ett enkelt recept på bärsaft som rekommenderas att frysas in för längre hållbarhet.

Ingredienser:

IngrediensMängd
bär/frukt 4 liter
vatten 2 liter
vinsyra 40 gram
strösocker 3-4 kg

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Blanda i vinsyran när vattnet svalnat.
  3. Mosa bären lätt i en egen bunke.
  4. Häll på det kalla vattnet på bären och låt stå i 24 timmar, täck över bunken så att det är nästan tätt.
  5. Sila av saften från bären.
  6. Lägg bären i en gryta.
  7. Häll på 1,5 kg socker och låt koka i 20-25 minuter.
  8. Skumma av och häll på burkar eller frys in (hållbarheten är kort, rekommenderas att frysa in).
  9. Mät upp saften och dosera 1 kg socker per 1 liter råsaft (till exempel till 2 liter saft tillsätt 2 kg socker).
  10. Blanda tills sockret löst sig och häll på flaska. Saften ska inte kokas upp utan göras på kall saft.