Babka med saffran och choklad – receptbild

Babka med saffran och choklad

En saftig och välsmakande babka med saffran och mörk choklad, perfekt för fika eller festliga tillfällen.

Ingredienser:

IngrediensMängd
mjölk (3%) 1 ½ dl
saffran 2 paket à ½ g
strösocker 4 msk
färsk jäst 12,5 g
rumsvarmt smör 125 g
rumsvarma ägg 2
vetemjöl 6–7 dl
salt ½ tsk
mörk choklad 75 g
mandelmassa 150 g
rumsvarmt smör (fyllning) 100 g
kakao 2 msk
vaniljsocker 1 msk
strösocker (fyllning) 1 msk
strösocker (sockerlag) ¾ dl
vatten (sockerlag) ½ dl

Gör så här

  1. Värm mjölken med saffran och socker tills den är fingervarm 37 °C. Ta från värmen och häll i en stor bunke.
  2. Smula ner jästen och rör tills jästen löses upp. Rör ner smör, ägg, mjöl och salt. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen ska vara lite kladdig. När den är elastisk och glansig och börjar släppa från bunken är den klar. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.
  3. Fyllning: Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
  4. Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut till en rektangel ca 25 x 40 cm. Bred på fyllningen men lämna en kant ca 2 cm på ena långsidan. Börja rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt när rullen är klar. Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt. Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans, vik in ändarna under varandra. Lyft försiktigt över kransen till en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme.
  5. Sockerlag: Koka upp socker och vatten tills sockret löses upp. Låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 200 °C. Grädda kransen i nedre delen av ugnen 20–30 minuter tills den får fin färg, kontrollera med en sticka så den är genomgräddad. Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut ur ugnen och låt svalna på galler.