Älgköttbullar med tranbärssylt – receptbild

Älgköttbullar med tranbärssylt

Hittar du inte älgfärs kan du ersätta den med ox- eller lammfärs.

Ingredienser:

IngrediensMängd
älgfärs 400 g
fläskfärs 200 g
gul lök 1 st
dijonsenap 1 msk
crème fraiche 2 msk
ströbröd 0.5 dl
vitlöksklyfta 1 liten
spiskummin 1 tsk
salt
peppar
smör till stekning
syrligt fast äpple 1 st
tranbär 3 dl
socker 1.5 dl
vatten 1 dl
rödvinsvinäger 1 msk

Gör så här

  1. Blanda färserna noga. Riv ner löken och blanda i senap, crème fraiche, ströbröd, pressad vitlök, spiskummin, salt och peppar.
  2. Om färsen känns för stabbig kan man spä med lite vatten. Provstek en liten bit färs och se om det behövs mer kryddor.
  3. Forma färsen till bullar och stek dem gyllenbruna runtom i lite smör på medelvärme.
  4. Servera varma eller kalla med tranbärssylten.
  5. Tranbärssylt: Skär äpplet i små tärningar.
  6. Koka ¾ av tranbären med äpple, socker, vatten och vinäger i ca 6–7 minuter.
  7. Mosa tranbären med en potatisstöt under koktiden.
  8. Lägg i resten av bären och låt koka med i 3–4 minuter.
  9. Låt svalna och servera till köttbullarna.