Anton Gulasch – receptbild

Anton Gulasch

Antons Gulasch som passar bra en kall höst eller vinterdag. Gärna med lite nybakad bröd till. Går utmärkt att köra i tryckkokare ifall du vill snabba upp det lite och samtidigt få fantastiskt mört kött.

Ingredienser:

IngrediensMängd
Sambal olek 1 msk -
fransyska av nöt 0,8 kg
smör
gula lök 3 st
köttbuljongtärningar (eller oxfond) 2 st
tomatpuré 1 dl
vatten 6 dl
vitlöksklyftor 4 st
röd paprika 2 st
paprikapulver 3 msk
potatis fast 3 st
smaka av med socker, salt, peppar

Gör så här

  1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
  2. Dela köttet i 2x2 cm bitar
  3. Bryn köttet i smöret några minuter så att det får en god yta. Tillsätt salt. Och fortsätt med att preppa vitlök, lök och paprika
  4. Skala lök och vitlök.
  5. Skiva löken och hacka vitlöken.
  6. När köttet är klart bryn lök o vitlök
  7. Rensa Paprikorna och hacka i 2 cm bitar
  8. Tillsätt paprikapulver och paprikabitar tillsammans med kött, lök och vitlök. Rör om.
  9. Blanda väl ner tomatpuré.
  10. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  11. Låt gulaschen koka på låg värme i 1,5 timmar. Nu kan du skala potatisen om du inte redan gjort det.
  12. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar.
  13. Tillsätt potatis när 30 minuter återstår
  14. Smaka av gulaschen med salt, mald svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
  15. Ett viktigt tips är att tillsätta socker, det brukar ge en lite rundare smak och kan tillföra mycket.. (något jag alltid gör). Smaka av tills du är nöjd._
  16. Godast blir gulaschen när smakerna får koka ihop länge och köttet blir mört. Tips är att använda tryckkokare.
  17. Servera gulaschen i djupa skålar. Gärna med ett gott bröd till samt en klick créme fraiche i.
  18. Några tips.
  19. TIPS 1. Gulsch blir nästan godare av att stå ett dygn och att man värmer på det dagen efter. Värm gulaschen sakta.. brukar ta nästan en timme eller 1.5 innan den är varm, man får dock akta så att den inte bränner.
  20. TIPS 2. Om du skall göra det i tryckkokare så brukar jag lägga i allt inklusive potatis och sedan tryckkoka det i 1.5-2 timmar Då blir köttet fantastiskt mört.